Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde žive najveći plačljivci: Zemlje u kojima bebe najčešće puste suzu

Istražujući koliko u svetu bebe plaču u prva tri meseca života, britanski psiholozi izradili su univerzalne ‘karte’ normalnog plakanja u tom razdoblju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bebe više plaču u Britaniji, Kanadi, Italiji i Holadiji nego u drugim zemljama, dok u Danskoj, Nemačkoj ili Japanu plaču najmanje, objavili su naučnici.

“Bebe se već u prvim nedeljama života uveliko razlikuju po tome koliko plaču”, kazao je Diter Voker koji je vodio istraživanje na Univerzitetu Varvik.

“Možemo više saznati proučavajući društva u kojima manje plaču uključujući i to radi li se o načinu na koji roditelji postupaju ili drugim faktorima povezanim s trudnoćom i genetikom.”

Povezane vesti

Najplačljiviji mali Britanci

Bebe u Britaniji, Kanadi i Italiji plakale su prosečno najmanje tri sata dnevno najmanje tri dana u nedelji, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da u prve dve nedelje života bebe plaču prosečno dva sata dnevno. Nešto više plaču sledećih nekoliko nedelja dok ne dosegnu vrhunac s prosečno dva sata i 15 minuta plakanja dnevno u uzrastu od šest nedelja. Potom se to smanjuje na prosečno sat i deset minuta do uzrasta od 12 nedelja.

Povezane vesti

Istraživanje koje će pomoći lekarima

Međutim postoje varijacije pa neke bebe plaču tek 30 minuta dnevno dok druge plaču i po pet sati.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Pediatrics, bilo je obuhvaćeno 8700 beba.

Voker kaže kako ‘karta plakanja’ može pomoći zdravstvenim radnicima u komunikaciji s roditeljima oko pitanja plače li beba previše u prva tri meseca života i da li joj je potrebna dodatna podrška.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica