Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlađe mame češće posežu za fizičkim kažnjavanjem ili grdnjom

Deca čije su majke starije imaju manje problema s emocijama i ponašanjem, pokazalo je novo istraživanje.

 Izvor: Foto: Shutterstock

"Psihološka zrelost" starijih majki ima pozitivan uticaj na razvoj i blagostanje deteta, pokazuje istraživanje objavljeno u Evropskom žurnalu razvojne psihologije.

Kako je navedeno, deca čije su majke starije imaju manje problema s emocijama i ponašanjem. Takođe, ta deca trpe manje grdnje ili fizičkog disciplinovanja od one čije su majke ranije rodile. 

Istraživači su ispitali odnose 4.741 majke i njihove dece u Danskoj, nakon što je objavljeno da je starosna dob rađanja u porastu u razvijenom svetu. 

Studija je pokazala da su dobrobiti "starije mame" vidljivi sve do adolescentskog perioda. Tako su deca starijih majki bila verbalno i društveno sposobnija od svojih vršnjaka čije su majke mlađe, bez obzira na socijalni status, obrazovanje i druge spoljne faktore. 

Povezane vesti

"Znamo da ljudi sa godinama postaju mentalno fleksibilniji i tolerantniji i sami se bolje emotivno razvijaju", kaže profesor Dion Somer. 

Kako on kaže, to je razlog zbog kog mlađe majke češće posežu za fizičkim kažnjavanjem ili grdnjom. 

To je vrlo značajno do 15. godine života, nakon čega se nije uočila razlika u tome kako deca reaguju na bilo koji vid kažnjavanja roditelja.

Najnovije

Vesti

Porodica