Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezultati najnovijeg istraživanja: Autizam se može otkriti u prvoj godini života

Tim američkih naučnika otkrio je da se autizam može dijagnostikovati mnogo pre nego što se pojave prvi simptomi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Trenutno je pouzdanu dijagnozu autizma moguće postaviti najranije u dobu od dve godine, a to je već uzrast kada pojedini problemi poput nemogućnosti sastavljanja složenih rečenica ili uspostavljanja kontakta očima dostignu visok nivo.

Povezane vesti

Ova nova studija pokazuje da se autizam uz pomoć magnetne rezonance može dijagnostikovati u prvoj godini života i predstavlja veliki korak koji će pomoći lekarima da predvide rizik od razvoja autizma.

Otkrića bi mogla pomoći da se stvori rani test pa čak i terapija koja deluje dok je mozak prilagodljiviji.

Istraživanje

Studija je objavljena u časopisu Nature, a istraživanju je podvrgnuto 148 beba za koje se smatralo da imaju povećan faktor rizika da se kod njih razvije autizam jer imaju starijeg brata ili sestru s tom dijagnozom.

Povezane vesti

Sve bebe su sa 12 i 24 meseca prošle magnetnu rezonancu. Poređenja radi, u istraživanje je uključeno i 40 beba koje su imale nizak nivo rizika da se kod njih razvije autizam.

Otkriveno je da su bebe koje su kasnije razvile autizam imale mnogo brži rast nabora na površini mozga od dece koja se autizam nije razvio. Taj brži rast nabora povezan je i sa pojavom drugih simptoma u drugoj godini života, kao što su zakasneli govor i neuključivanje u igru.

Povezane vesti

"Sada imamo mogućnost da identifikujemo decu koja će verovatno biti autistična, a to nam daje mogućnost da intervenišemo pre pojave prvih znakova autizma", rekao je profesor Dozef Piven, jedan od istraživača na ovom projektu.

Naučnici su na osnovu svih informacija koje su dobili iz ove studije kreirali algoritam koji im je omogućio da u čak 80 posto slučajeva uspešno predvide da li će beba razviti autizam do druge godine života.

Kada je u svet malog Endrua ušla jedan kokoška, čitavoj njegovoj porodici život se promenio iz korena. Svojom iskrenom...

Posted by YuMama on Friday, February 17, 2017

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica