Deca bi trebalo da su aktivna barem 68 minuta dnevno, pokazalo je istraživanje, jer u suprotnom dolazi do prvih znakova srčanih problema. 

Uz lošu ishranu, deca koja dane provode sedeći i ležeći, u većem su riziku od srčanog i moždanog udara kasnije u životu. 

U Srbiji je čak 40 odsto dece predgojazno i gojazno, 70 odsto nedovoljno fizički aktivno i gotovo svako drugo dete ima neku vrstu deformiteta u razvoju, govore podaci nekoliko istraživanja domaćih stručnjaka objavljenih u vrhunskim svetskim naučnim časopisima u prethodnih par godina. 

Finsko istraživanje koje je obuhvatilo 136 ispitanika uzrasta između šest i osam godina, sada ističe značaj intenzivne i dugotrajne aktivnosti kod dece. 

Studija objavljena u “Pediatric Exercise Science Journal” pokazuje da sat vremena umerene aktivnosti ne čini ništa za elastičnost krvnih sudova, kao ni intenzivna aktivnost koja je kraća od pola sata. 

Vođa studije dr Ero Hapala sa Univerziteta u Istočnoj Finskoj, kaže da je za pozitivan uticaj na krvne sudove potrebna intenznivna aktivnost duža od sat vremena.