Istraživači veruju da punomasno mleko daje osjećaj sitosti te da zbog toga mališani neće posegnuti za nekom nezdravom hranom.

Istraživanje je pokazalo da su ova deca imala viši nivo vitamina D koji nastaje zbog količine masnoće u mleku. Nizak nivo vitamina D povezan je s padom imunog sistema, promenama raspoloženja, depresijom, anksioznosti i slabim kostima. 

Kanadski istraživači su otkrili da deca koja piju mleko koje sadrži 3,25 odsto masnoće imaju indeks telesne mase 0,72 jedinice manji od dece koja su pila mleko sa manje mlečne masti. Doktor Džonaton Maguire, pedijatar u Sent Mikaela bolnici u Torontu, rekao je da se razlika u indeksu telesne mase može odnositi na razliku između dece koja imaju normalnu težinu i koja su gojazna. 

Iako su stručnjaci ranije preporučivali da se konzumira mleko koje u sebi ima manje masnoće, doktor Maguire predlaže punomasno mleko jer deca neće imati potrebu za nezdravim namirnicama koje imaju puno kalorija. On je skeptičan i u vezi sa smernica koje pedijatri daju roditeljima da deca starija od dve godine treba da piju dve čaše manje masnog mleka kako bi se sprečio rizik od gojaznosti. Lekar ističe da se gojaznost kod dece utrostručila u poslednjih 30 godina, dok se potrošnja punomasnog mleka u istom periodu prepolovila. 

U studiji koja je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition bilo je uključeno 2.745 dece uzrasta od dve do šest godina.