Britanski lekari otkrili su da roditelji mogu biti naučeni tehnikama kojima će pomoći autističnoj deci u boljem komuniciranju.

U studiji je učestvovalo 152 deteta koji pate od teškog autizma, a razultati su pokazali da su deca između druge i ćetvrte godine pokazala značajan napredak, piše Daily Mail

Šest godina kasnije, kada su deca imala između osam i 10 godina, deca čiji su roditelji učestvovali u studiji su imali za 27 odsto manje teškog autizma od one čiji roditelji nisu učestvovali. 

Na početku studije, većina dece nije bila svesna ljudi oko njih, i ignorisali su roditelje svaki put kada bi ih pozvali po imenu. 

Ipak kasnije, čak i nakon pauze od pet godina bez intervencija terapeuta, neki od njih su toliko napredovali da običan posmatrač nikad ne bi primetio njihovo stanje, navode naučnici. 

Kod dece tog uzrasta se obično stanje pogoršava, pa je rezultat ovog istraživanja zasita neverovatan, kako navode istraživači. 

“Ukupni rezultat je impresivan i održavajući, i to smo shvatili čim smo videli rezultate“, rekao je Džonatan Grin sa Univerziteta u Mančesteru, koji je predvodio studiju i dodao da se ne radi o leku, ali da je tehnika pokazala trajan napredak. 

“Deca kod koje se primetio veliki napredak će i dalje pokazivati simptome u varijabilnoj meri, ali smo sokazali da učenje roditelja da komuniciraju sa svojom decom može da doprinese poboljšanju na duge staze.“ 

Tehnika se zove Predškolska terapija komuniciranja za autizam (PACT) i pokazuje roditeljima kako da protumače i pokupe male znakove koje koriste njihova deca kada se igraju, i kako da reaguju na njih na način na koji će ih ohrabriti da komuniciraju. 

Program, koji je trajao 12 meseci, uključivao je dvosedmične i onda mesečne sesije, u kojima su snimani roditelji i deca do se igraju, i analizirani obrasci komunikacija kod dece. Roditeljima su kasnije puštani snimci, minut po minut, kako bi im pokazali kako su njihova deca reagovala u različito vreme. 

Zatim im je rečeno kako da utiču na njihovo ponašanje, tako što će u pravo vreme da ih ohrabre da komuniciraju sa drugima. 

Istraživači koji su sproveli studiju očekuju da će ovo rezultirati promenama u tretmanu autizma.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.