"Težina školske torbe ozbiljno ugrožava zdravlje dece. Ona neretko teži i 30 odsto detetove težine! Možda i više! Dok je preporuka Zavoda za javno zdravstvo da taj prosek ne prelazi 10 odsto nadležni u sistemu školstva ovaj problem ignorišu te je on s vremenom postao javna tajna“, napisao je to jedan tata iz Hrvatske na svom Vlogu za koji je prikupio ne samo hvale vredne informacije već je doslovno izmerio tešku školsku torbu svoje ćerke i izračunao koliko je njena torba preteška za njenu konstituciju. 

U ovom slučaju, njegova ćerka Mia ide u peti razred. Tata se potrudio i izmerio njenu torbu za svaki dan u nedelji, u obe smene i izračunao tačan procenat težine torbe u odnosu na težinu tela.

U kilogramima – njena torba je težila od šest do čak 9,1 kilogram. Na „najteži“ dan Mia u svojoj torbi nosi čak 19 knjiga, radnih svezaka i beležnica plus pernica i patike za fizičko, a ako ostane malo mesta u torbi, negde će zgurati i sendvič.

To sve znači samo jedno – da nijednu instituciju koja bi trebalo da se bavi školstvom i pitanjima zdravlja dece zapravo uopšte nije briga za taj problem, iako su deci školske torbe kao tegovi koje moraju da nose na svojim još uvek prilično nejakim leđima.

Međutim, dok javnost ćuti, dok roditelji ne dižu buku oko tog vrlo važnog problema dece, stvari verovatno neće ići na bolje i zato ovaj tata predlaže - izmerite torbu svog školarca i napišite i izračunajte o kom se procentu težine radi kod vašeg deteta. 

U svakom slučaju, vaganje školskih torbi naše dece trenutno je najmanje što možemo učiniti za njih, ali dok se roditelji ne pobune, dok roditelji ne pokrenu lavinu očigledno je da niko neće ozbiljnije početi da se bavi tim problemom.