Dečak Oliver dobio je virus herpes koji je izazvao bolne crvene plikove na njegovoj nežnoj koži. Ovaj virus koji u sebi nose mnogi ljudi, za bebe može biti fatalan. 

Pročitajte i Roditelji, oprez: Zarazna bolest preti u vrtićima širom Srbije

Ejmi Stinton, Oliverova majka je po odlasku u bolnicu slikala svoje dete i okačila fotografije na Fejsbuk kako bi upozorila ljude o ljubljenju beba i širenju ovog opasnog virusa.

Iako je u početku mislila da su u pitanju samo boginje, tek kada se stanje pogoršalo i dečak primljen u bolnicu, doktori su otrkili šta je u pitanju.

"Ovo se dešava bebama kada dođu u kontakt sa ovim virusom. Oliver sada ima herpes virus i imaće ga do kraja života," napisala je Ejmi i nastavila: "Razmislite pre nego što poljubite bebu sledeći put."

Ejmi je takođe upozorila da kasnim odlaskom u bolnicu dete može da završi na intenzivnoj nezi. Ne zna se kada je i kako pokupio virus, ali doktori sumnjaju da je najverovatnije u pitanju bio poljubac. 

"Nema svrhe u okrivljavanju drugih, samo želim da podignem svest kod ostalih roditelja. Strašno je što će ovo zauvek imati, pa tako apelujem na sve roditelje da ne ljube svoju decu ukoliko imaju herpes, kao i da obrate pažnju ko im cmače mališane" napisala je majka.

Njeno upozorenje koje je objavila na svom Fejsbuk profilu šerovano je više od 4300 puta, a neki su čak i pisali o svojim ličnim iskustvima i deci koja su zadobila ovaj virus.

Oliver se i dalje oporavlja od posledica virusa i kako Ejmi kaže, crvenilo je i dalje prisutno.

Pročitajte i... Hemolitička bolest novorođenčadi

Na žalost, postoji i slučaj gde je virus odneo mladi život. Roditelji Eiblin Vils su otrkili da je njihova čerkica umrla od ovog opakog virusa.

Novorođenče nije pokazalo nikakve simptome do trenutka kada je bilo kasno. Nije dobro spavala i bila je uznemirena kao da se prehladila. Potom se njena boja kože potpuno pomenila i opustila se, tada su je roditelji shvatili da nešto nije u redi i odneli je u bolnicu. Umrla je nakon nekoliko sati u bolnici.

Uzrok smrti bio je herpes virus (HSV-1) i ovo je smrtonosnija verzija ovog virusa koja se akumulira u organizmu i izaziva prestanak rada organa. Testovi su pokazali da je devojčica zadobila virus u bolnici u kojoj je rođena.

Njeni roditelji Džon i Luis su otpočeli kampanju kako bi podigli svest o ovoj bolesti. 

Jedna mala tačkica ovog virusa na usnama odrasle osobe je dovoljna da se virus prenese. Ukoliko imate herpes, izbegavajte da ljubite dete, posebno ako se radi o novorođenčetu, sve dok se herpes ne povuče. Ukoliko je dete odojče, nosite hiruršku masku kako virus ne bi došao u kontakt sa bebinom kožom.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.