Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanja otkrivaju: Pravilna ishrana utiče na razvoj inteligencije kod dece

Studije su otkrile da je kvalitet ishrane kod dece presudan i da doprinosi boljem čitanju, pisanju i razumevanju gradiva.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da dečija dijeta (pod dijetom se misli na to da roditelji paze na zdravu ishranu deteta) utiče na bolje čitanje, pisanje i razumevanje gradiva.

Deca koja su, u prve tri godine školovanja, jela povrće, voće, ribu i integralne žitarice, ostvarivala su bolje rezultate u školskim zadacima od ostalih vršnjaka. 

Pročitajte i...Igre koje povećavaju inteligenciju deteta

U studiju je bilo uključeno 161 dete, uzrasta između 6 i 8 godina, koje su istraživači pratili od prvog do trećeg razreda osnovne škole. 

Kvalitet njihove ishrane analiziran je uz pomoć dnevnika hrane, a uspeh u školi uz pomoć standardizovanih testova. 

Dijeta je podrazumevala dosta povrća, voća, ribe, integralnih žitarica, nezasićenih masti. 

Pročitajte i... IQ test: Koliko je inteligentno moje dete?

Deca koja su se pridržavala ovog načina ishrane, najbolje su uradila testove čitanja, pisanja i razumevanja gradiva. 

“Rezultati studije nisu povezani sa socijalnim statusom učenika, fizičkom aktivnošću i građom. Relevantnost rezultata povezana je isključivo sa zdravom ishranom”, kaže doktor Ero Hapala sa Univerziteta. 

“Zdrava ishrana se ispostavila kao važan faktor u učenju i kognitivnim sposobnostima kod dece. Roditelji, ali i škole bi trebalo da omoguće deci zdravu hranu.” 

Izvor: b92.net

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica