Prema najnovijim trendovima u vezi sa proslavom trudnoće i majčinstva, u fokusu više nije beba koja treba da se rodi, nego isključivo buduća mama, a što je najinteresantnije, organizacija ove žurke ne košta ništa.

Iako je veoma lep, kod nas "bejbi šauer" nije zaživeo kao običaj, i više smo ostali dosledni onom našem koji nalaže da se beba daruje nakon rođenja, obično tek posle 40 dana.

Međutim, lepo je znati da se u svetu običaji koji se odnose na trudnoću i porođaj menjaju.

Ovaj najnoviji trend, koji stavlja trudnicu na prvo mesto, jednostavno je nazvan "majčin blagoslov" ili "majčina ceremonija", a podrazumeva žensko druženje puno podrške usmereno ka budućoj mami. 

A koliko ovaj novi običaj postaje popularan govori i to da ga je sebi upriličila i jedna od najpoznatijih pevačica današnjice, Bijosne, samo nekoliko nedelja pre nego što je na svet donela blizance.

A post shared by Tina Knowles (@mstinalawson) on May 20, 2017 at 4:03pm PDT

A post shared by Beyoncé (@beyonce) on May 21, 2017 at 3:35pm PDT

Kako se organizuje majčin blagoslov?

Zapravo, ne postoji pravilo kako se ovo druženje organizuje i što bi taj događaj trebalo tačno da sadrži, međutim, one žene koje su se već priključile tom trendu rado opisuju što su sve radile.

"To je vreme kada se prijateljice posvete budućoj mami i na svaki način pokušaju da joj olakšaju porođaj i uvedu je u majčinstvo pričajući joj svoja iskustva i priče. Žene obično tokom razgovora rade nešto opuštajuće i kreativno, na primer prave ogrlice od perlica, crtaju privremene tetovaže kanom, prave gipsani kalup od trudničkog stomaka... sve je podređeno trdunici i onim stvarima u kojima ona uživa. 

A post shared by Riina (@riinu_liinu) on Nov 25, 2017 at 1:21pm PST

Šta se nosi na žurku za buduću mamu?

Treba poneti sav potreban materijal koji će biti korišćen za izradu nakita, ukoliko se žene za to odluče, neke žene odštampaju i ponesu pesme koje veličaju majčinstvo. Svi bi trebali da donesu nešto od hrane kako buduća mama ne mora sve da priprema sama. Poenta je da sve što se donese bude i iskorišćeno tokom druženja. Klasični pokloni, posebno oni namenjeni samo bebi su zabranjeni.

A post shared by R e b e k a h (@rebekahjoan) on Feb 16, 2017 at 1:15pm PST

Kada se druženje organizuje?

Između tridesetišeste i tridesetiosme nedelje trudnoće, onda kada je majka već uveliko u pripremama za porođaj, ali ipak dovoljno daleko od termina kako beba ne bi bila "gost iznenađenja" na sedeljci.