Deca koja jedu riblje ulje bolje čitaju od svojih vršnjaka, utvrdila je jedna studija.

Istraživači su otkrili da je sposobnost čitanja kod mladih ljudi znatno unapređena zbog konzumiranja Omege 3. Eksperti kažu da otkrića ponavljaju koliko je bitno osigurati regularnu upotrebu masnih kiselina u ishrani dece kroz riblje ulje u lososu, tuni, sardini, haringi i skuši. 

Istraživanjem je otkriveno da su deca koja su uzimala Equazen koji je spoj omege 3 i omege 6 tri meseca pokazala značajniji napredak u sposobnosti čitanja od onih kojima je davan placebo. 

Foto: Shutterstock

"Potrebno nam je da više roditelja, učitelja i profesionalaca iz oblasti zdravstva budu svesni značaja omege 3 iz ribe i morske hrane. Bilo koja riba i morska hrana je dobar izvor omege 3. Ako ne volite ribu, onda uzimajte dodatak", rekao je dr Aleks Ričardson sa Univerziteta Oksford. 

Istraživanje je sprovedeno u neuropsihijatrijskom centru Gillberg na Univerzitetu Goteburg u Švedskoj, a proučavali su decu od devet i 10 godina. U istraživanju su učestvovali učenici 12 glavnih škola, a testirano je njihovo čitanje - brzina, vizuelna analiza, veštine slušanja, vokabular... 

Deca koja su koristila omegu 3 imala su za 64 odsto bolje rezultate od dece koja su uzimala placebo. Za 10 odsto su bila brža, a 20 odsto bolje videla i čula.