U istraživanju je učestvovalo 245 majki koje su pokazale nezadovoljstvo imenom svog deteta. 

Od njih 12 odsto “je oduvek znalo da je ime pogrešan izbor“, 3 odsto je znalo da je ime pogrešno odmah po rođenju deteta, 8 odsto je shvatilo tek nakon nekoliko dana, 32 odsto nakon 6 nedelja, a 23 odsto su zažalile tek nakon što je dete pošlo u vrtić ili školu. 

Glavni razlog nezadovoljstva je taj što je ime postajalo često. 

Pogledajte i Roditeljske nedoumice: Kako rešiti 5 najčešćih problema oko biranja imena

Svaka peta majka je kao razlog navela to da ime jednostavno nije pravo za njihovo dete, a ostale su rekle da su bile prisiljene da daju detetu određeno ime. 

Nezadovoljstvo imenom proizilazi i iz nadimaka koje deca daju jedni drugima na osnovu imena, ili je ime vremenom postalo “staromodno“, kako navode majke. 

Osnivač sajta Mumsnet Žastin Roberts, koja je predvodila istraživanje, kaže: "Biranje imena za dete je nešto što budući roditelji prvo urade, tako da se često dešava da se kasnije pokaju zbog odabira imena. To zahteva mnogo posla, istraživanja i pažnje da se udovolji svim članovima porodice i zato se na kraju nekako odluče za ono ime koje najmanje žele. Dobra stvar je što deca se vremenom "stope" sa svojim imenom, a oni kojima se to ne desi, imaju lepe nadimke po kojima ih svi znaju."

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.