Grupa naučnika dokazala je da će plač deteta biti melodičniji ukoliko njegova majka govori tonalnim jezikom, onim u kojem proizvedeni tonovi visoki ili niski imaju različito značenje.

Primer tonalnih jezika su mandarinski koji se govori u Kini, Vijetnamu i Tajlandu, pa i lamnso koji se govori na severozapadu Kameruna. Ovi jezici zahtevaju veću vokalnu spretnost kako bi se razgovetno govorilo.

 Pročitajte i... Saveti mame iz Kenije: Kako zaustaviti bebin plač

Profesorika Kejtlin Vermk koja je vođa istraživanja istakla je kako otkrića sugerišu da rano učenje jezika počinje još u majčinom stomaku. 

"Plač novorođenčeta čija majka govori tonalni jezik ima značajno više melodijske varijacije poredeći na primer sa nemačkim novorođenčadima. Njihov plač zvuči kao pevanje", rekla je Vermk.

Pročitajte i... Zašto beba plače

Takođe, bebe rođene u Kamerunu i zajednicama gde se govori lamnso jezik imaju veću visinu tonova u odnosu na evropsku decu. Visoki i niži tonovi tokom plača beba iz Kameruna su intenzivniji. Slični rezultati otkriveni su kod dece iz Pekinga, ali na manjem nivou. 

Lamnso je kompleksan tonalni jezik koji koristi osam različitih tonova koji daju značenje rečima, pa ima specifične fluktuacije u visini kako bi se naglasilo značenje određenih zvukova.

Pročitajte i... Zašto moja beba plače bez suza?

Naučnici su istakli da je ovo pokazatelj da bebe počinju da uče jezike mnogo ranije nego što se mislilo.


Izvor: Klix.ba

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.