Taker, mališan star samo 22 meseca, naučio je da pliva, ali i da skače u bazen, a nema problem ni sa tim da potopi glavu u vodu.

Kristi Ardo (24), mama ovog dečaka, počela je postepeno da ga uči da pliva kada je bio star samo šest meseci.

"Od najranijeg uzrasta voli bazen uvek lupka rukama po vodi i smeje se. Uspela sam da ga naučim da voli vodu tako što sam se uvek trudila da odlazak na bazen bude pozitivno iskustvo za njega", kaže mama.

Kristi je naučila Takera da zadržava dah koristeći bradikardični rekleks - kada duvate bebi u lice, automatski će zadržati dah.

"Kada je imao samo šest meseci, duvala bih mu u lice, a zatim ga na trenutka potopila pod vodu. Tako se oslobodio i nema problem sa tim da zaroni glavu u vodu, što je uglavnom teško naučiti decu".

Taker je imao samo devet meseci kada ga je mama, naravno stojeći pored njega, pustila da se sam snađe, odnosno da počne da "udara" po vodi kako bi se održao na površini.

"On je u vodi kao u prirodnom okruženju. Jedna od prvih njegovih reči bila je 'bazen', nikada se nije plašio niti plakao zbog vode. U uzrastu od godinu dana, mogao je da prepliva oko metar dužine i da se bezbedno uhvati za ivicu bazena. Bila sam šokirana koliko je brzo naučio da pliva".

Gospođa Ardo kaže da joj je jedna stvar bila veoma teška dok je učila svog sina da pliva, a to je što on ne zna svoje granice.

"On nema strah, što je ponekad zastrašujuće, zbog toga se unervozim".

Taker je sada star 22 meseca, a pliva sam, bez ičije pomoći, a uz to se ne plaši ni da skoči u bazen.

"On se odlično snalazi u vodi, ali svejedno ne odvajam pogled od njega", kaže mama.

Pogledajte i Plivanje za bebe: Zabavne pripreme u kadi

Kristi ima nekoliko saveta za roditelje koji tek uče svoju decu da plivaju.

"Nemojte da reagujete burno! Čak i kada se kao roditelj uplašite, ne pokazujte to detetu. Ostanite mirni i učinite da se osećaju sigurnim. Ako ste vi smireni, i vaše dete će biti. Učinite plivanje zabavnim iskustvom".

Stručnjaci kažu da je bolje da deca ranije nauče da plivaju, dok su još mali, jer su tako manje šanse da će se plašiti vode kada odrastu.a

Izvor: Mondo

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama