Poznato je da žene za vreme trudnoće moraju da obrate pažnju na lekove koje uzimaju. Malo je toga što je zapravo sigurno za korišćenje za vreme trudnoće, a jedno novije istraživanje je pokazalo kako acetaminofen (kod nas poznatiji kao paracetamol), analgetik i antipiretik koji se koristi za smanjenje telesne temperature, ublažavanje glavobolja i drugih slabijih tegoba i bolova može imati izuzetno negativan uticaj na dete i razvoj njegovog mozga.

"Nova studija je pokazala kako se paracetamol, ukoliko se koristi obimno za vreme trudnoće povezuje s autizmom i simptomima hiperaktivnosti", piše Science Daily.


Pogledajte i Doktor Karp: Mislim da znam šta izaziva autizam!

Acetaminofen je glavni sastav leka koji se kod nas prodaje kao "paracetamol", dok je u Americi poznat kao Tylenol ili Panadol. Smatra se najkorišćenijim lekom protiv bolova u svetu.

Ovo je prva studija ovakve vrste koja je pokazala povezanost između acetaminofena i uticaja na nerođenu decu.

Studija je obuhvatila 2.644 dece širom Španije u periodu od pet godina, posmatrajući ih u uzrastu od jedne godine, te nakon pet godina. Oko 40 odsto dece bilo je izloženo ovom leku, budući da su ga njihove majke uzimale za vreme prve 32 sedmice trudnoće. Pokazalo se kako su kod ove dece, nakon pet godina, primećeni simptomi povezani sa hiperaktivnošću i impulsivnošću. Kod ove dece je zabeležen lošiji učinak na testu koji je bio povezan sa lošom pažnjom, impulsivnošću i brzinom vizuelnog procesuiranja stvari.

"Iako ovi simptomi nisu dijagnoza, u pitanju su simptomi koji mogu uveliko da utiču na život deteta, čak i ako nisu izraženi u tolikoj meri da bi se postavila klinička dijagnoza ", kaže vođa studije Klaudija Avelja-Garsija, istraživačica u CREAL centru u Barseloni.

Pogledajte i Saveti pedijatra: Koji lekovi (ni)su dozvoljeni tokom dojenja

Istraživači su došli do podatka kako se ovo posebno odnosi na dečake.

"Muški mozak u ranom periodu života osetljiviji je na štetne uticaje", pojasnila je Avelja-Garsija.

Ipak, budući da se ovaj lek dosta dugo prezentovao kao zdrav za trudnice, naučnici su pokušali da odu dalje i dođu do odgovora iz kog je razloga on zapravo štetan.

"Paracetamol bi mogao biti štetan za razvoj mozga zbog nekoliko razloga. Najpre, on ublažava bol na način da deluje na kanabinoidne receptore u mozgu. Budući da ovi receptori inače pomažu određivanju na koji način neuroni sazrevaju, te se povezuju međusobno, paracetaomol bi mogao da ometa ove važne procese", pojašnjava koautor studije dr Hordi Hulves.

On dodaje kako ovaj lek može da utiče na razvoj imunog sistema, kao i da stvara oksodativni stres ili pak biti direktno toksičan za neke fetuse koji nemaju jednake kapacitete kao odrasli ljudi da metaboliziraju ovaj lek.

Avelja-Garsija i Hulves navode kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumele ove nove informacije.

Izvor: Klix.ba

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama