Ko rano rani, daleko će da dogura na Prvenstvu Evrope. Islanđani su apsolutni fudbalski hit u Francuskoj, a ceo fudbalski svet su kupili eliminacijom Engleske sa šampionata na koji su došli prvi put u svojoj istoriji. Da nijedan posao na svetu ne može i bez srpske ruke, pokazuje i Kninjanin Željko Sanković (61), koji je još 1998. godine otišao na hladni Island da bi "ribare" učio fudbal. Krunski dokaz je strelac pobedonosnog gola protiv Engleza Kolbejn Sigtorson (26), kojeg je Sanković trenirao od njegove 12. godine.

Pogledajte i Kako izabrati sport po meri deteta?

Željko je za Novosti otkrio i tajnu uspeha Islanđana.

"Zvanično, ime te tajne je "jutarnja fudbalska akademija". A stvar je prosta. Deca na Islandu idu u školu od pola devet ujutro, ali ja sam im predložio da već od 6.30 budu u jednom od sportskih centara. U Rejkjaviku ih ima četiri i to su vrhunski objekti koji su pod krovom i klimatizovani, sa originalnim dimenzijama fudbalskih terena. Parkinzi su već u 6.15 puni. Deca su na fudbalu, roditelji na fitnesu i svako stiže u školu i na posao u 8.30", rekao je Željko.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama