Pre nekoliko godina Sara Šop-Sulivan primetila je nešto zanimljivo na početnoj stranici Fejsbuk profila - mnoge njene prijateljice fotografiju svoje bebe postavile su kao profilnu.

Rezultati studije objavljeni prošle nedelje, pokazali su zašto "nove mame" koriste Fejsbuk za objavljivanje fotografija svojih beba. Šop-Sulivan i njeni saradnici su analizirali podatke 127 učesnika i otkrili da se majke na ovakav korak odlučuju kada osete društveni pritisak da treba da budu savršene majke. Većina majki u studiji su koristile sliku svoje bebe kao fotografiju profila u nekom trenutku.

"U jednom trenutku sam pomislila 'Zašto ne stavite svoju fotografiju kao profilnu, zašto fotka vašeg deteta?“, rekla je Šop-Sulivan za Mashable.


Pogledajte i Deca na društvenim mrežama: 7 vrsta fotografija koje roditelji ne bi trebalo da objavljuju

Naravno, mnogo "novih" mama vidi Fejsbuk kao jednostavan način razmene radosnih trenutaka bebe i njenog odrastanja u krugu porodice i prijatelja. Šop-Sulivan, međutim, misli kako se možda dešava nešto komplikovanije.

Majke koje teže za savršenstvom kao roditelji i traže potvrdu za majčinsku ulogu, takođe imaju jače izražene emocionalne reakcije (i pozitivne i negativne) na komentare i lajkove na Fejsbuku.

"Mnogo mama može osećati pritisak da prikaže pozitivnu sliku majčinstva“, dodala je Šop-Sulivan.

Ona je anketirala obrazovane i zaposlene žene koje su uglavnom znale kakvi će rezultati biti.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.