Naučnici su pronašli način kako otkriti pol deteta bez posete lekaru. I ovog puta se ne radi o metodama kao što su pretpostavke da su dečaci aktivniji u stomaku, da su mučnine jače s devojčicama i slično. 

U masovnom istraživanju koje je trajalo 23 godine, na uzorku od 68 miliona novorođenčadi, utvrđeno je kako da su žene koje su u trudnoći dobile manje kilograma češće rađale devojčice. Mame koje su u trudnoći dobile manje od 10 u 51% slučajeva su rodile devojčice.

Istraživanjem je utvrđena povezanost između telesne težine trudnice i pola deteta, ali nije utvrđeno zašto je to tako. Takođe je dokazano kako su mame koje vrlo malo dobijaju na težini više izložene gubitku deteta ako nose dečaka nego ako nose devojčicu.

Jedan od razloga za to je svakako taj što muška deca imaju nešto veće metaboličke potrebe, pa im je za razvoj potrebno više unesenih kalorija u telo majke.

Bez obzira želite li devojčicu ili dečaka, najzdravija opcija za vaše i zdravlje deteta je dobiti u trudnoći između 11 i 16 kilograma.

Rezultati istraživanja objavljeni su na sajtu Plos One.