Naučnici s kanadskog Univerziteta "British Columbia" su, proučavajući u kolikoj meri empatičniji roditelj pati od upalnih procesa, zaključili da sve pozitivne stvari imaju svoju cenu, u ovom slučaju češću podložnost brižnih roditelja upalnim procesima zbog postepenog slabljenja imunog sistema.

Činjenica je da su deca roditelja koji prema njima pokazuju više empatije manje sklona depresiji, manje su agresivna i empatičnija su prema sebi samima, a i kod roditelja je evidentirano veće samopouzdanje zahvaljujući pozitivnim rezultatima napora koje ulažu u razumevanje detetovih osećaja.

Pogledajte i Zdravlje roditelja: Kako deca utiču na naš imuni sistem?

Upale se javljaju kada imuni sistema počne da otpušta veliku količinu proteina koji se širi organizmom te može uticati na interakciju među ćelijama.

Studijom su kanadski naučnici u dvonedeljnom razdoblju obuhvatili 247 parova adolescenata uzrasta između 13 i 16 godina i njihovih roditelja. Proučavali su koliko su često i u kojoj meri roditelji razumeli osećaje dece i na njih reagovali odgovarajućom brigom. Osim roditeljske empatije, stručnjaci su analizirali kvalitet roditeljeskog odnosa s detetom, količinu stresa, potencijalnu deprimiranost roditelja i kvalitet zajednički provedenog vremena. Istovremeno su adolescenti svakodnevno tokom dve nedelje vodili dnevnik o sposobnosti kontrole sopstvenih emocija.

Uz to su obe grupe ispitanika, deca i roditelji dali na analizu uzorke krvi kako bi se u navedenom razdoblju evidentirao potencijalni upalni proces u organizmu.

Studija je pokazala da je, suprotno nivou markera na upale koja je kod dece empatičnijih roditelja bila niža, kod odraslih bilo suprotno - uzorci su pokazali postojanje upala sistema. Pokazala je i da sposobnost poistovećivanja sa stanjem i osećajima adolescenta rezultira dobrim osećajem, ali da postoji i druga negativna strana medalje. Naime, da bi pokazali što snažniju podršku i empatiju prema svvom detetu roditelji naprežu sopsvene osećaje koji dokazano povećavaju fiziološki odgovor na stres.

Pogledajte i Podstičite empatiju kod svog deteta

Studija je potvrdila i rezultate ranijeg istraživanja po kojem su negovatelji osoba s hroničnim bolestima nakon određenog vremena bili podložniji razvoju hroničnih upala i povećanju prisutnosti hormona stresa.

Empatični roditelji spremni su da "žrtvuju" svoje zdravlje za dobrobit deteta. Po pokazateljima studije, zbog brige su manje i lošije spavali, manje ili uopšte nisu vežbali, odrekli su se svih ostalih aktivnosti koje su kod njih u dužem vremenskom razdoblju povećale količinu stresa.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Health Psychology.

Izvor: Pliva zdravlje

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama