Američki stomatolozi tvrde da su otkrili novu vrstu bakterija, koja navodno smanjuje efekat drugih bakterija koje žive u ustima i koje uzrokuju, između ostalog, i oštećenje zuba.

Bakterija Streptococcus A12 smanjuje kiselinu koja utiče na razaranje zube tako što stvara nove mikrobe. Najvažnije u svemu tome je da ona pomaže u slamanju arginina aminokiselina koji je, prema nalazima istraživačkog tima, povrzan sa nastankom karijesa.

Pogledajte i Zbog čega cirkularni karijes "napada" zubiće

Na osnovu rezultata nastalih na Univerzitetu u Floridi, naučnici veruju da bi A12 mogao da se koristi kao tableta u prevenciji karijesa. Svoje istraživanje su objavili i u časopisu "Primenjena i ekološka mikrobiologija".

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, 60 do 90 odsto školske dece i blizu 100 odsto odraslih ima problem sa karijesom. Oko 30 odsto starijih osoba, od 65 do 74 godine čak i nema prirodne zube.

Izvor: Klix.ba

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama