Dvadesetjednogodišnji Ivan Marinić iz Slavonskog Broda, koji je s odličnim uspehom završio Srednju medicinsku školu, odradio pripravnički staž u varaždinskoj bolnici i položio stručni ispit, nije mogao da radi posao za koji se školovao i koji je, kako kaže, oduvek želeo da radi, jer je Hrvatska komora babica izdavala licence za babice samo u ženskom rodu.

Opravdano ogorčen sa svojom pričom Ivan je izašao u medije. Reagovala je i vladina Kancelarija za ravnopravnost polova utvrdivši kako je škola koja je izdala svedočanstvo u ženskom rodu za muškarca prekršila Zakon o ravnopravnosti polova.

Pogledajte i Šta vas očekuje u porodilištu?

Ubrzo su za prvu hrvatsku mušku "babicu" stigle dobre vesti, koje je Marinić objavio na svom Fejsbuk profilu pre dva dana:

"Zahvaljujem se svima, dobrim ljudima, prijateljima i poznanicima što su bili uz mene do kraja. Pravda je izvršena, licenca i dozvola za rad su za sedam dana u mojim rukama".

Pogledajte i Dula - psihička i emotivna podrška porodilji

Ivan je is vojim kolegama poručio da ne odustaju jer "neće naći ništa srećnije od ovog posla"

"Znate kako kažu, ono što se dugo čeka bude najslađe, tako sam i ja dočekao konačno svoju licencu. Osećam se predivno, presrećno! Ja sam prva muška babica u Hrvatskoj. To mi jako puno znači jer je to ono što sam želeo i volim da radim s decom i oduvek me zanimalo kako je spasiti život ili doneti život na svet", rekao je Marinić za Crol.hr i zahvalio se svima koji su ga podržavali.

Prema mišljenju Hrvatske komore babica, Zakon o sestrinstvu babicama ne sadrži adekvatno rešenje za babice u muškom rodu, a sadrži i druge nedostatke koje treba hitno ispraviti, na šta upozoravaju hrvatsko Ministarstvo zdravlja već godinama.

Pogledajte i Podvodni porođaj u društvu delfina

Osim Marinića, u Hrvatskoj postoji još muškaraca koji se školuju za babice, a koji zasigurno nakon njegovog slučaja više neće imati problema.

"Moja poruka svim mojim kolegama je da veruju u sebe i da završe šta su počeli posebno ako to vole jer od ovog posla neće naći ništa srećnije ni divnije, jer to je posao koji ispunjava sve", poručio im je Ivan Marinić.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.