Pubertet je prekretnica u životu jednog dečaka ili devojčice koja nastaje kao posledica polnog sazrevanja. Dečaci obično dostignu zrelost u dobi između 12 i 16 godina, dok devojčice dostižu nešto ranije, izmedu 10 i 14 godina starosti. Glavne karakteristike puberteta za dečake uključuju stidne dlake, rast genitalija i prvu ejakulaciju. Kod devojaka prvi znaci su stidne dlake, razvoj dojki i početak menstruacije.

Nedavna istraživanja otkrivaju da devojke danas ulaze u pubertet ranije nego pre. Prosečna starost za razvoj dojki sada je devet godina.

Prerani pubertet je izazvan prevremenim oslobađanjem hormona. Studije su pokazale da tome doprinosi poremećen endokrini sistem usled preterane izloženosti hemikalijama. Stručnjaci upozoravaju da raniji pubertet može biti opasan za metabolizam. 

Pročitajte i: Zabrinjavajući podaci: Sve više devojčica u Srbiji se izgladnjuje

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u "American Journal of Clinical Nutrition", visoka potrošnja kofeina je krivac za rani pubertet kod devojčica. Nacionalni institut za srce, pluća i krv pratila je 1.988 devojčica u periodu od 10 godina. Istraživači su videli potencijalnu povezanost između kofeinskih napitaka, veštački zaslađenih sokova i rane menstruacije. Takođe su ispitivali vezu između ranog puberteta i unosa kofeina, saharoze, fruktoze i apartama.

Rezultati su utvrdili da negazirani voćni napici, gazirani sokovi i ledeni čaj takođe izazivaju rani pubertet, kao i veći unos soli u ishrani.

Kao što je pomenuto, devojke koje dobijaju rano menstruaciju sklonije su depresiji i razvoju karcinoma dojke u odraslom dobu.

Vidite i:Šta uzrast u kome dobijemo menstruaciju govori o nama

Kofein, aspartam, šećerom zaslađena pića, kao i soli nisu jedine hemikalije koje uzrokuju rani pubertet. Hemijski aditivi, genetski modifikovana hrana, hormoni i antibiotici u mesu, čak i zagađivaci životne sredine igraju svoju ulogu.

Zbog toga je važno da zaštitite svoju decu ograničavanjem unosa štetnih hemikalija i konzumiranjem zdrave organske ishrane, probiotske hrane kao i dodatka vitamina C. Uvek je pravo vreme za zdravlje!

Izvor: Kurir

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.