Svake godine, u letnjim mesecima, gledamo i čitamo u vestima o tragičnim slučajevima mališana koji su preminuli jer su ih roditelji ostavili po vrućini u automobilu. 

Jednog jedanaestodišnjaka veoma je pogodio veliki broj smrtnih slučajeva, a vest da je na taj način preminula i jedna beba iz njegovog komšiluka, došao je na ideju da naptavi jedan poseban uređaj.

Njegov otac, koji inače radi kao inženjer u Tojoti, je medijima ispričao da ga je po dolasku sa posla dočekao sin sa skicom izuma kojeg je nazvao Oasis (oaza).

Dečak je, dizajnirao ventilator koji bi se automatski uključio kada bi unutrašnjost automobila dostigla određenu temperaturu. Uređaj bi stajao na naslonjaču za glavu, a tačna visina ventilatora bi zavisila od starosti i visine deteta.

Prema njegovoj zamisli, uređaj ima senzore koji preko kojih uređaj dobija informaciju da li se automobil kreće ili je parkiran, a takođe bi u njega bio ugrađen u DžiPiEs. Senzori bi takođe postojali i u autosedištu i slali informaciju da li je dete u njemu. Ako se senzori aktiviraju i uređaj dobije informaciju da je dete u auto-sedištu, iz ventilatora bi počeo da duva hladan vazduh.

Ali, školarac Bišop Kari se nije tu zaustavio. Uz DžiPiEs je dodao i Vaj-Faj čija bi antena slala signal roditeljima u trenutku kada se ventilator uključi. Ukoliko roditeljine odgovore, sprava šalje obaveštenje lokalnoj policiji.

Pomoću GoFundMe kampanje, za realizaciju ovog projekta već je prikupljeno 50 hiljda dolara za svega nekoliko meseci, a mladi kreator ovog uređaja je i registrirao patent i izradio 3D model.

Njegov otac je ideju predstavio svojim poslodavcima u Tojoti koji su bili oduševljeni i dečaka sa svojim ocem poslali na konferenciju o prevenciji dečijih povreda, na kojoj je ideja predstavljena proizvođačima autosedišta.

Nekoliko proizvođača sedišta za decu bilo je zainteresovano za ovaj uređaj, ali bi pre početka proizvodnje ideju trebalo dodatno testirati.

Svake godine u vrućim automobilima širom SAD-a umre gotovo četrdesetoro dece. Od 1994. godine zbog vrućine je u automobilima umrlo čak 804 dece.

"Ni jedan roditelj nije savršen, ali ovde govorimo o grešci nakon koje nema povratka", zaključio je otac maštovitog jedanaestogodišnjaka koji veruje da bi se uz Oasis mogao smanjiti broj umrle dece.