Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igra suvim grožđem otkriva sposobnosti deteta

Zahvaljujući samo jednom zrnu suvog grožđa, naučnici sa Univerziteta u Njujorku tvrde da mogu da predvide koliko će osmogodišnjaci biti uspešni u školi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživači su testirali na stotine dece stavljajući zrno suvog grožđa pod šolju i govoreći im da sačekaju pre nego što dobiju odobrenje da ga pojedu. 

Uprkos tome što naredba deluje prilično jednostavno, za decu u mlađim uzrastima može biti veoma “iscrpljujuća”, i mnoga od njih će pokleknuti. Rezultati su, međutim, pokazali da su ona deca koja su bila najstrpljivija u 8. godini života bila znatno inteligentnija (sedam poena na skali) od svojih nestrpljivih vršnjaka. 

Povezane vesti

“Igra sa zrnom suvog grožđa jednostavan je način za procenu inhibitorne kontrole kod mlađe dece... i može se u kliničkoj praksi koristiti za utvrđivanje stepena rizika za javljanje poremećaja pažnje i učenja “, izjavio je istraživač Diter Volke za britanski “Telegraf”. 

Povezane vesti

Naučnike je naročito interesovalo kako će se na testu pokazati prevremeno rođene bebe. Ne baš najbolje, ispostavilo se. 

“Što je manja bila gestaciona starost deteta, to je bila manja inhibitorna kontrola, i veće su bile šanse da se kod deteta javi poremećaj pažnje i manja akademska postignuća”, navodi se u studiji. 

Ovaj metod mogao bi da bude najjedostavnije osmišljen test dečijih sposobnosti ikada. 

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Journal of Pediatrics”.

Najnovije

Vesti

Porodica