U istraživanju sprovedenom u Filadelfiji, u kojem je učestvovalo 350 roditelja, 70 odsto njih izjavilo jeda ne nadgleda upotrebu elektronskih uređaja svoje dece, 65 odsto priznalo je da ih daje deci kako bi se smirila, dok 25 odsto deci dozvoljava da sa navedenim uređajima odu na spavanje iako su brojna medicinska istraživanja dokazala da njihova upotreba u kasnim večernjim satima remeti san. 

Saznajte i Kada bi trebalo detetu kupiti mobilni telefon?

Oko 44 odsto dece mlađe od godinu dana već je koristilo mobilni telefon, kao i 77 odsto dece mlađe od 2 godine. Rezultati su takođe pokazali da je 97 odsto dece mlađe od četiri godine barem jednom koristilo mobilni telefon, dok 75 odsto njih poseduje tablet, smartfon ili iPod.

Pogledajte i 5 stvari koje bi trebalo da znate pre nego što detetu kupite mobilni telefon

Psiholozi navode da su rezultati prilično iznenađujući i da se još uvek ne zna kakve će posledice na njihov društveni život ostaviti njihovo navikavanje na tehnologiju još od malih nogu. Zato se planira sprovođenje novih istraživanja koja će pokazati kako na čoveka utiču mediji koje svakodnevno koristi. 

Pogledajte i Mališani najugroženiji: Tableti, mobilni telefoni i laptopovi izazivaju rak!

Američka pedijatrijska akademija savetuje da roditelji elektronske uređaje koriste zajedno sa decom, da ograniče dnevnu upotrebu uređaja, kao i uspostave zone koje će biti lišene tehnoloških naprava.

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.