"U Rusiji roditelji imaju potrebu da ušuškavaju svoju decu pre nego što odrasli i primete promenu godišnjeg doba", navela je Dona Gorman u svom članku objavljenom u magazinu. Njeni ruski prijatelji, seća se, insistiraju na ušuškavanju svoje dece kako se deca ne bi razbolela.

"Stoga, njihova deca idu u školu sa zimskim kapama, dok moja još nose letnje pantalone", kaže Gormanova i naglašava da Rusi "imaju poseban odnos prema hladnoći".

"Oni (Rusi) znaju za hladnoću hiljadama godina, tako da možda znaju bolje od nas kako se nositi sa tim", ukazuje Amerikanka.

Druga zanimljivost u vaspitavanju dece u Rusiji, po mišljenju Goromanove, povezana je sa časovima baleta. Ona ukazuje na to da roditelji upućuju svoju decu na balet „jer je to tradicija", jednostavno, zato što mnogi ljudi u Rusiji to rade.

"Amerikanci misle da su svetski lideri u pop-kulturi i ponosni su na svoje preimućstvo u filmu i (popularnoj) muzici. Ponos Rusa je njihova prošlost. Oni obrazuju svoju decu govoreći im o umetnicima i piscima čija dela su deo njihovog kulturnog nasleđa i pokušavaju da učine sve kako bi njihova deca znala više o baletu, poeziji, pozorištu i muzici", kaže ona.

Još jedna primedba autorke članka je da deca u Rusiji često u idu krevet kasno, dok obdaništa imaju malo vremena za svakodnevnu dremku i nadoknađivanje izgubljenog sna.

Ono što je na pozitivan način iznenadilo Amerikanku tokom četiri godine boravka u Moskvi jeste da u metrou trudnice i deca uvek dobiju sedište.

"Kao trudnica i mama, u Vašingtonu sam mogla na prste jedne ruke izbrojati ustupanje mesta u javnom prevozu, dok u Moskvi dete nikada neće morati da stoji u metrou. Odrasli uvek ustupaju mesto deci i majkama."