Sa pet godina mali Australijanci će učiti osnovne računarske operacije, a sa sedam, pre nego što otkriju geografske i istorijske pojmove, ovi mališani će već početi da se obučavaju na kompjuterima, odluka je australijskog ministarstva obrazovanja.

Pročitajte i... Šta sve dete treba da zna pre polaska u školu?


To je ujedno i poslednji veliki potez ministra obrazovanja Kristofera Pajna, koji je iz ministarstva prosvete prošle nedelje prešao u ministarstvo za industriju, inovaciju i nauku. 

Uvođenje programiranja u tako ranom uzrastu ima veze sa pojačanim fokusom države na kompjutersko obrađivanje nauke, tehnologije, inženjerstva i matematika (takozvani STEM program), a ta ideja se očigledno podudara sa planom novog premijera Malkolma Turnbula da buduće radnike iz oblasti ekonomije i nauke obučava u najranijem uzrastu. 


Pročitajte i... Internet škola: Nastavnici preko društvenih mreža motivišu decu da uče

Kao i svaka inovacija i ova ima protivnike. Lider opozicije Bil Šorten je rekao: 

"Premijer planira da počne da obučava decu u prvom osnovne za buduće poslove? Kad je mislio da ih zaposli? Kada napune 11 godina?", zapitao se Šorten. 

Vlada će uložiti 12 miliona australijskih dolara u ovaj program. 

Izvor: b92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.