Mladoj mami, čija beba trenutno ima devet meseci, pre par godina zbog raka je odstranjena materica, a njena majka, koja je sada u pedesetim godinama, odlučila je da svoju matericu donira svojoj ćerki.

"Zaplakala sam tada, rekla da je volim i zahvalila joj se što je to učinila za mene", navodi majka koja je želela da ostane neimenovana.

Pogledajte i Surogat majka

Nakon četiri pokušaja ubacivanja embriona u njenu matericu putem vantelesne oplodnje, mlada žena ostala je u drugom stanju, a tokom trudnoće nije bilo nikakvih komplikacija.

"Naslanjanje njegovog obraza uz moj bilo je najdivniji osećaj na svetu. Nadam se da će, kada odraste, transplantacija marterice postati uobičajen tretman za žene poput mene", izjavila je pacijentkinja.

Pogledajte i Surogat majke uskoro i u Srbiji?

Ovaj poduhvat delo je doktora Matsa Brenstroma, a zahvaljujući novoj tehnici do sada su četiri žene uspele da se ostvare kao majke. Presađivanje materice mnogi nazivaju jednim od najvećih prodora u medicini od uvođenja tehnike vantelesne oplodnje.

Izvor: B92


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.