Fondacija našeg proslavljenog tenisera i Svetska banka potpisaće u sredu u Njujorku sporazum o razumevanju, zahvaljujući kome će Fondacija "Novak Đoković" i Svetska banka postati partneri u promociji programa ranog razvoja dece u Srbiji.

Pogledajte i Osnovci obeležili Međunarodni dan sporta sa Fondacijom “Novak Đoković”

Oni će nastaviti da ulažu novac u poboljšanje uslova za predškolsko obrazovanje u našoj zemlji i pokušaće da okupe što više pojedinaca, kompanija i drugih organizacija da doniraju novac, kako bi sve veći broj mališana bio uključen u predškolsko obrazovanje.

Naime, prema podacima Unicefa, u više od 2.500 mesta u Srbiji nema predškolskih ustanova, gotovo polovina dece nije uključena u predškolsko obrazovanje, a samo pet odsto romske dece ide u vrtić. Istraživanja su potvrdila da deca koja prvi susret sa knjigama, drugom decom i učenjem imaju tek u školi, ne završavaju školovanje i kasnije ostanu na marginama društva, a neka od njih postaju i delinkventi.

Pogledajte i Kako odabrati pravi sport za dete?

Novak Đoković je od 2011. godine ambasador UNICEF-a u Srbiji za promociju ranog razvoja dece i do sada je mnogo puta pomagao da se prikupe neophodna finansijska sredstva za realizaciju programa kvalitetnog predškolskog obrazovanja. Jedan od strateških projekata njegove fondacije je i „Školica života”, čiji je cilj adaptacija postojećih prostora i njihova prenamena za predškolsko obrazovanje u mestima koja su devastirana i u kojima veliki broj dece ne idu u vrtiće. "Školice života" do sada su otvorene u Ljigu, Kraljevu, Kniću, Raškoj, Vladičinom Hanu, Merošini, a uskoro će biti i u Lučanima.

Novak je više puta objašnjavao koliko su njemu bile važne prve godine života i zbog čega želi da sva deca u Srbiji imaju mogućnost da stiču obrazovanje, igraju se sa svojim drugarima u kreativnom i stimulativnom okruženju, kako bi razvili svoje potencijale i imali veće šanse za uspeh u budućnosti.

Izvor: Politika


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.