Postporođajna depresija pogađa jednu od 50 majki, ali lekari još uvek nisu otkrili koje su žene u većem riziku. 

Međutim, nova istraživanja su otkrila da možda markeri prilikom analize krvi mogu da otkriju koje žene su sklonije posporođajnoj depresiji.

Nova studija istrživača sa univerziteta u Virdžiniji, Čikagu, Blumingotnu i Bristolu, otkrila je da postoji veza između oksticonina i postporođajne traume.

Oksitocin je hormon koji se oslobađa iz zadnjeg režnja hipofize (neurohipofiza), a stvara se u paraventrikularnom (u najvećoj meri) i supraoptičom jedru hipotalamusa. Osnovna uloga ovog hormona je u porođaju, kada izaziva kontrakcije materice i laktaciji, gde dovodi do kontrakcije glatkih mišićnih ćelija oko mlečnih žlezda dojke, što izaziva isticanje mleka. U nervnom sistemu deluje i kao neurotransmiter.

Za istraživanje koje je sprovedeno 545 majki je dalo svoje uzorke krvi na analizu tokom trudnoće i psihološki test.

Rezultati su bili sledeći: Žene koje su imale marker krvi receptora oksitocina imaju tri puta veće šanse da razviju postporođajnu depresiju. Istraživači pretpostavljaju da ovi receptori mogu da smanje nivo oksitocina, što može dovesti do smanjene senzitivnosti kod majki.

S obzirom da je ovo tek prvo istraživanje vezano za ove receptore, potrebno ga je nastaviti. Pošto na postporođajni stres ne utiču samo hormoni i genetika, već i stres, potrebno je detaljno ispitati svaki uzrok i dobiti detaljnije podatke.

Ali, jedno je sigurno: Uz dodatno istraživanje, možda ćemo u bližoj budućnosti moći da ublažimo postporođajni stres majkama koje su genetski predodređene za ovo, još pre nego što se porode.