Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako kilogrami dobijeni tokom prve trudnoće utiču na drugu

Ukoliko ste mislili da kilogrami koje ste dobili dok ste prvi put bili u drugom stanju neće uticati na drugu trudnoću, niste bili u pravu, a evo i zbog čega...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživači su otkrili da nezdrava, odnosno prevelika težina tokom prve trudnoće može negativno da utiče na sledeću trudnoću, čak i ako majka u prvoj trudnoći nije doživela nikakve komplikacije. 

Studija koja je nedavno objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics i Gynecology otkrila je da ako je majka u prvoj trudnoći imala preveliku ili premalu telesnu težinu, čak i ako nije imala nikakvih komplikacija u trudnoći, povećan je rizik od nepovoljnog ishoda u drugoj trudnoći. 

Pogledajte i Da li ću roditi veliku bebu?

Istraživači sa Univerzitete Sent Luis Saint proučavali su više od sto hiljda žena u periodu od 1989. do 2005. godine. Žene koje su bile pothranjene tokom prve trudnoće imale su 40 odsto veći rizik da se sledeće dete rodi sa preniskom porođajnom težinom i 20 odsto veći rizik da se porode pre vremena.

Komplikacije u drugoj trudnoći bile su još izraženije kod žena koje su dobile više kilograma kada su prvi put zatrudnele.

Pogledajte i Idealna telesna težina u trudnoći

Te žene imaju čak 54 odsto veću verovatnoću da rode izrazito veliku bebu, a 156 odsto je veća verovatnoća da će se suočiti sa preeklampsijom i 85 odsto veći rizik da će biti primorane da se porode carskim rezom.

Najviše iznenađuje otkriće da rizici postoje čak i ako je majka u međuvremenu smršala/dobila na težini, odnosno da je sada zdrave telesne težine.

Izvor: Index

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica