Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inteligencija ili motivacija: Od čega zavisi dobar uspeh u školi?

Neka deca imaju dobar uspeh u školi, brzo uče i lako pamte informacije, dok ona druga moraju malo da se pomuče... Saznajte zbog čega se to dešava i kako da pomognete svom školarcu...

 Izvor: Foto: Profimedia

Neka deca imaju dobar uspeh u školi, brzo uče i lako pamte informacije, gotovo bi se moglo reći da takva deca "hvataju" usput više nego što ih dugo studiraju i ponavljaju. No, ima i dece kojima učenje baš i ne ide tako lako, koja imaju problema s koncentracijom i pamćenjem te imaju loše ocene iako su možda jednako pametna (ako ne i pametnija) od svojih vršnjaka s boljim ocenama.

Pogledajte i ... 15 razloga zašto je domaći zadatak veća noćna mora za roditelje nego za decu

Istraživanja su pokazala da na školski uspeh nema toliki uticaj inteligencija koliko pristup učenju. I to je ono što je zajedničko odličnim učenicima. 

Oni imaju ono što bismo mogli nazvati ispravnim pristupom: motivisani su, skoncentrisani, opušteni, ignorišu sve što bi moglo da ih ometa u procesu učenja i, ako im je potrebna pomoć u pisanju domaćeg zadatka ili učenja, znaju kako da je potraže.

Pogledajte i Od čega zavise inteligencija deteta i uspeh u školi?

Međutim, ni jedna od tih osobina nije urođena. Sve su one stečene i mogu se naučiti, a u tome svemu detetu najviše mogu pomoći roditelji. Na primer, kako bi povezali novo gradivo s podacima koji su im već poznati od ranije, treba ih naučiti da traže sličnosti i zaedničke tačke.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica