Rode se povezuju s porodicom i bebama vekovima. U grčkoj mitologiji rode se vezuju za krađu beba jer je boginja Hera svoju rivalku pretvorila u rodu koja je kasnije pokušala da ukrade njenog sina. U egipatskoj mitologiji, viši oblik duše (ba) predstavljao se kao roda, a povratak ove ptice označavao bi povratak duše, što znači da se osoba može ponovo oživeti. U staroindijskoj mitologiji, roda simboliše porodične vrednosti i odanost.

Decu (ne)donose rode: Pogledajte kako reaguju mališani na razgovor o seksu! (VIDEO)

Takođe, u nekim drugim mitologijama rode se javljaju kao simbol vernosti i monogamije, zato što se veruje da one imaju jednu srodnu dušu za ceo život. Iako su rode simbolički prisutne u raznim kulturama i mitologijama, priča o tome da one donose bebe nastala je pre nekoliko vekova u Nemačkoj.

Pogledajte i Seksualno obrazovanje na švedski način! (VIDEO)

Rode su ptice selice koje u jesen lete na jug i nakon devet meseci (koliko traje trudnoća kog ljudi) vraćaju se u Evropu. Gnezde se obično tokom marta i aprila.

Izvor: Nathionalgeographic.rs

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.