Istraživanje koje su sproveli univerziteti u Šefildu, Stirlingu i Floridi, a u kome je učestvovalo 114 dece uzrasta između sedam i 11 godina, pokazalo je da deca koja su sklona laganju imaju bolje veštine razmišljanja, kao i bolje pamćenje.

Pročitajte i... I laganje se uči

Naime, deca su rešavala test opšteg znanja, ne znajući da ih kamera tom prilikom snima. Pojedini mališani, tačnije četvrtina grupe, su zavirivali u odgovore koji su bili ispisani na papiru, iako im je prethodno rečeno da to ne čine.

Deca su zatim radila verbalni memorijski test, a rezultati su pokazali da su oni mališani koji su varali na kvizu test rešili znatno bolje, upamtivši više reči od dece koja nisu varala. 

Interesantno je da "mali prevaranti" nisu bili bolji u pamćenju slika od ostale dece. 

Pročitajte i... Zašto se moje dete tako ponaša?

Istraživači smatraju da uzrok ove pojave leži u tome što je laganje više usmereno na praćenje verbalnih informacija nego na vizualnu memoriju - oni koji lažu, na primer, moraju dobro da umapte šta su rekli kako ne bi bili otkriveni. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Experimental Child Psychology".

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.