Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka otkriva: Zbog čega treba pustiti dete da se isprlja?

Fleke od zemlje i trave prava su noćna mora za svaku mamu, ali stručnjaci kažu da nema potrebe da se nervirate ako se vaše dete malo isprlja, a pročitajte i zašto...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Nakon sprovođenja nekoliko studija, stručnjaci tvrde da je pogrešno držati decu "pod staklenim zvonom", odnosno da ih treba pustiti da se igraju napolju, a što da ne, i da se isprljaju ...

Pročitajte i... Da li je prljavština prijatelj dece?

Hipotezu higijene, kako je nazivaju stručnjaci, izneo je još 1989. godine britanski epidemiolog Dejvid Strečan. On je primetio da su deca u većim porodicama sklonija alergijskim reakcijama, ali je došao do zaključka da izloženost alergijama jača imuni sistem. Takođe, istraživanje je pokazalo da deca u porodicama gde se sudovi peru ručno takođe imaju jači imuni sistem od mališana u čijim se porodicama koriste mašine za pranje sudova.

Pročitajte i... Higijena u kući: Zbog čega treba ručno prati sudove?

Ova hipoteza čak je obezbedila objašnjenja za porast auto-imunih bolesti u razvijenim zemljama.

Istraživači koji su proučavali hipotezu higijene tvrde da je krivac za porast auto-imunih bolesti, poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, zapaljenskih bolesti creva, astme, alergija - to što previše vodimo računa o higijeni.

Studija imunologa dr Kristine Prajs sa Jejl univerziteta pokazala je da vrsta bakterija koje se mogu naći na farmama jača imuni sistem dece. Upravo zbog toga, stručnjaci savetuju roditeljima da puste decu da se isprljaju dok se igraju.

"Ohrabrujte decu da se igraju i provode vreme napolju od 'malih nogu' jer kasnije može biti previše kasno", kaže dr Prajs.

Izvor: Mondo

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica