Iako imate utisak da je reč o udobnoj i praktičnoj obući stručnjaci upozoravaju da je reč o najgoroj vrsti obuće za koju se možete odlučiti.

Pogledajte i Trudnice: Obuća za vrele dane

Nedavno istraživanje pokazalo je da nošenje cipela na petu tri godine trajno oštećuje zglobove. Međutim, i oni koji neprestano nose ravne cipele nailaze na probleme. Doktor Tarik Kan iz Univerzitetske bolnice u Londonu tvrdi da su japanke najopasnija vrsta obuće. “One ni u kojem delu ne podržavaju nogu i najgora su vrsta obuće”, kaže doktor Kan.

Pogledajte i Letnja obuća za decu

Kada nosite ravne cipele prstima morate hvatati podlogu što stvara pritisak na prste i zglobove, sa druge strane ako cipela nema petu rasteže se tetiva od Ahilove pete do prstiju što vodi ka upalama pa bi najbolje bilo nositi obuću čija je peta visoka oko četiri centimetra. Ako baš želite da nosite japanke nikako to ne činite celog dana, savetuju lekari.

Izvor: Dnevno.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.