Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Tehnike koje pomažu mališanima da lakše progutaju tabletu

Mnogi mališani kada su bolesni ne mogu da sa lakoćom popiju, odnosno progutaju tablete. Evo nekoliko jednostavnih metoda koje mogu biti od pomoći...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Doktorka Ketlin Bredford i njene kolege sa Univerziteta Severna Karolina u Čepel Hilu su zahvaljujući dosadašnjim istraživanjima došli do nekoliko zaključaka.

Povezane vesti

Gutanje tableta predstavlja problem jednom od 10 mališana, objašnjava doktorka Bredford. Ukus, veličina pilule, strah i nelagodnost su samo neki od razloga, a rezulat svega može biti propuštanje propisane doze leka i pogoršanje zdravstvenog stanja deteta.

Povezane vesti

Isprobane tehnike

Istraživači su pregledali pet sudija objavljenih od 1986. godine. Tehnika koja se koristi u dve studije podrazumeva da deca sede uspravno, stave tabletu na jezik i progutaju je sa vodom, dok u ostalim istraživanjima tabletu treba gutati u različitim pozicijama, uključujući i one sa podignutom bradom. U nekim studijama čak su korišćene i specijalne čaše za lakše gutanje tableta, ali većina mališana ipak koristi obične čaše.

Ferveks i koldreks nisu za decu (VIDEO)

Mrvljenje tableta u hranu

Mrvljenje tableta u hranu se ne preporučuje, pre svega jer se lomljenjem uništava formulacija leka, što može dovesti do predoziranja ili premalog doziranja leka, a osim toga mnoge tablete nisu baš najsjajnijeg ukusa, pa će mališanima svakako biti još gore.

Povezane vesti

Budite maštoviti

Doktorka Bredford je zaključila da, iako ne postoji jedna određena tehnika koja bi mališanima olakšala da se izbore sa ovim “problemom”, roditelji svakako mogu da budu maštoviti i teško gutanje pretvore u zabavu.

“U bolnici u kojoj radim imamo zanimljiv način kako da ohrabrimo decu da popiju tabletu - kažemo im da zamisle da je njihov jezik vodopad, a gutanje tablete im omogućava vožnju do stomaka.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica