Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dečaka: Jednokratne pelene - dugoročne posledice

Pelene za jednokratnu upotrebu mogu loše da utiču na zdravlje beba, posebno dečaka. Pročitajte rezultate nove američke studije...

Studija je otkrila da je 1955. godine manje od 10 odsto beba imalo osip na koži, a da je 1991. taj procenat porastao na čak 78. Danas se ovaj problem javlja kod gotovo svakog novorođenčeta! Naučnici kažu da su uzrok jednokratne pelene, koje ne propuštaju dovoljno vazduha, tako da se povećava temperatura u predelu guze i stomaka.

Oni ističu da je to posebno opasno za dečake, jer im se razvijaju testisi, te kasnije može da dođe i do neplodnosti. Takođe, istraživanja su pokazala da pelene podstiču i razvoj bakterija u urinarnom traktu, što se kod dečaka teže i sporije leči.

Sve je češća pojava osipa i crvenila na koži beba. Promene na koži javljaju kada ona "ne diše", odnosno kada do dela tela koji je prekriven pelenama ne dolazi dovoljno vazduha - pokazuju najnovija američka istraživanja.

Povezane vesti

Osim toga, dokazano je i da se deca kojima mame isključivo stavljaju jednokratne pelene, mnogo duže odvikavaju od njih i navikavaju na nošu - pelene odmah upijaju tečnost, te mališani nisu svesni svojih fizioloških funkcija i nemaju želju da nešto promene.

Naravno, reklame nas "uče" da su najbolje pelene koje upijaju više tečnosti, ali to znači i da su pune hemikalija, a roditelji ih ređe menjaju i češće se razvijaju bakterije. Ono što zaista sprečava nastanak osipa nije suva već čista bebina guza!

Povezane vesti

U razvijenim zemljama trend je povratak na platnene pelene, koje istina moraju da se menjaju čim ih dete malo ovlaži, kao i da se peru, ali propuštaju vazduh i nežna bebina koža može da "diše". One ne stežu i ne uzrokuju crvenilo i osip, a savremeni proizvođači ih prave u obliku gaćica, tako da podsećaju na jednokratne. Šiju se u nekoliko slojeva i pričvršćuju čičak trakom. Prednost im je i to što su jeftinije od jednokratnih i mogu da se koriste i za drugo, treće dete. 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica