U vreme velikog izbora kontracepcijskih sredstava, oko 99.9 odsto seksualnih odnosa ne završava se trudnoćom, pokazuje velika britanska Zdravstvena studija iz 2010. godine. 

Ipak, i dalje je oko 50 odsto svih trudnoća neplanirano, a pravilo je da su veće šanse za trudnoću ako se na nju ne ide ciljano - jer želja za bebom povećava nivo stresa, što pak smanjuje šanse za trudnoću. 

Iako je većini ljudi koji žele bebu sasvim svejedno kog će pola biti, nauka nudi uvid u to šta povećava šanse za dobijanje dečaka ili devojčice:

  • Parovi koji imaju češće seksualne odnose, imaju veće šanse za dobijanje dečaka, jer muški spermatozoidi žive kraće i veći je uspeh začeća u vreme same ovulacije. S druge strane, parovi koji ređe imaju seksualne odnose imaju veće šanse za dobijanje devojčiće - jer ženski spermatozoidi žive duže i jajašce može biti oplođeno čak iako je seks bio par dana pre ovulacije. 
  • U stresnim vremenima, rađa se relativno više devojčica nego dečaka, piše Daily Mail. Objašnjenje za to je što su ženski spermatozoidi otporniji, odnosno veće su šanse da prežive veće nivoe hormona kortizola uzrokovanog stalnim stresom kod roditelja. 
  • Starost takođe ima ulogu kod pola deteta - pa tako otac i majka stariji od 35 godina imaju generalno veće šanse za dobijanje devojčice. 
  • Kod parova koji imaju već dvoje dece, naučno je dokazano kako postoje veće šanse da će sledeće dete biti žensko. 
  • Ishrana je važan faktor za zdravu trudnoću, ali utiče i na pol bebe. Istraživanja pokazuju da žene koje unose više kalorija češće dobijaju dečake. 
  • Godišnje doba začeća takođe može uticati na pol nerođenog deteta. Generalno, više se dečaka rađa u proleće i leto, a devojčica u jesen i zimu.