Nova studija objavljena u stručnom magazinu “Pediatrics” pratila je da li određene navike u održavanju higijene doma mogu zaštititi decu od alergija. Ideja koja je podstakla naučnike da urade ovo istraživanje bilo je to da se deca koja odrastaju u gotovo sterilnim okruženjima teže razvijaju imunitet. 

Istraživanja su pratila oko 1.000 mališana i njihovih roditelja u Geteborgu i to da li se hrane organski, koliko često jedu fermentisanu hranu i da li peru sudove ručno ili u mašini za sudove. 

Pogledajte i Zbog čega kuhinjske krpe mogu biti opasne po zdravlje

Zatim su ispitali da li su deca imala alergije, astmu ili ekceme, a na posletku otkrili da deca odrasla u domaćinstvima u kojima se sudovi peru ručno upola ređe pate od alergija. Na takve tegobe bila su još otpornija, ukoliko su jela fermentisanu ili hranu kupljenu direktno od lokalnih poljoprivrednika. 

Nije jasno da li su baš te navike dovele do toga da mališani ne pate od alergija, ali stručnjaci smatraju da je upravo to slučaj. 

Naime, ukoliko jedu iz ručno opranih sudova ili u ishrani imaju mnogo fermentisanih namirnica i onih uzgojenim na manjim farmama, deca su izložena bakterijama koje jačaju imuni sistem, kaže Bil Heselmar sa Univerziteta u Geteborgu, koji je predvodio ovu studiju.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.