Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbednost u saobraćaju: Crna kutija omogućava roditeljima da prate vožnju dece

Najnovija istraživanja pokazuju da skoro polovina roditelja mladih vozača u EU podržava korišćenje crne kutije, pomoću koje bi se pratila i beležila brzina i način vožnje.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Skoro polovina roditelja mladih vozača u EU (46%) podržava korišćenje tehnologije crne kutije koja bi omogućila praćenje načina vožnje njihove dece, pokazala su najnovija istraživanja proizvođača pneumatika Goodyear1. Crna kutija podrazumeva vrstu telematske tehnologije pomoću koje se prate i beleže brzina i način vožnje.

Pogledajte i Edukacija kroz igru: Snimljen film o bezbednosti dece u saobraćaju

Anketa je sprovedena u regiji EMEA (Evropa, Srednji istok i Afrika), a rezultati su pokazali da je podrška u EU najveća u Italiji (73%), Poljskoj (72%) i Rumuniji (72%). Takođe, visok procenat evropskih instruktora vožnje (47%) preporučuje korišćenje pomenute tehnologije.

Nadzor tokom vožnje u samom vozilu mogao bi osetno da smanji riskantno ponašanje vozača, naročito mladih. Istraživanje je, naime, pokazalo da mladi mnogo bolje voze ako su svesni da roditelji motre na njih. Mnoga evropska osiguravajuća društva uvode politiku osiguranja koja obuhvata zapise iz crne kutije na osnovu kojih može da se razabere stil vožnje osiguranika. Neka osiguravajuća društva prilagođavaju svoje premije stilu vožnje vozača, i mogu čak da raskinu osiguranje ako se pokaže da je vozač "opasan". 2

Pogledajte i Lenji, impulsivni, neraspoloženi... Kako razumeti tinejdžere?

Ove nove konstatacije otkriva Goodyearova anketa izvedena među više od 6.800 roditelja mladih vozača (starih od 16 do 25 godina) iz 19 država, sa ciljem da se bolje shvati odnos roditelja prema sigurnosti u drumskom saobraćaju. Istraživanje je motivisalo kompaniju Goodyear da objavi novo izdanje Bele knjige “Pre svega sigurna vožnja – Povećajmo sigurnost mladih vozača na putu“.

Druga inicijativa u vezi sa povećanjem sigurnosti u drumskom saobraćaju koja je dobila veliku podršku od strane roditelja i instruktora vožnje je postepeno dobijanje vozačke dozvole. Cilj sistema postepenog dobijanja vozačke dozvole je da se vozačima početnicima omogući postepeno sticanje vozačkih veština i iskustva u okolnostima sa niskim stepenom rizika. Opšte pravilo u sistemu postepenog dobijanja vozačke dozvole je ograničavanje noćne vožnje, vožnje po autoputevima, vožnje bez nadzora u početnim fazama, uz ograničen broj i starost saputnika. Ograničenja se postepeno ukidaju, a kandidat vremenom, nakon dodatnog testiranja, može da dobije dozvolu bez ograničenja.

U Evropskoj uniji postepeno dobijanje vozačke dozvole podržava 42 odsto roditelja, dok izvan EU takav sistem podržava čak 85 odsto anketiranih turskih roditelja. Takođe, Goodyearova anketa iz prošle godine pokazala je da postepeno dobijanje vozačke dozvole podržava i većina instruktora vožnje (67%).

Izvor: PR Goodyear Dunlop

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica