Prema novoj studiji, stanje postporođajne depresije može se razviti i dok je žena trudna.

Za te žene depresija će biti dublja i teža nego kod onih kod kojih se primećuju simptomi nakon porođaja, tvrde istraživači sa Univerziteta u Severnoj Karolini, a prenosi The Huffington Post.

PROČITAJTE I...Postporođajna despresija može da se spreči?

Oni su proučavali podatke više od 10.000 žena, prikupljene tokom prethodnih studija i pronašli tri značajna simptoma koji su najvažniji ze definisanje ovog komplikovanog stanja.

Prvi je vreme nastanka, odnosno da li su simptomi počeli tokom trudnoće ili nakon porođaja. Drugi je jačina samog simptoma, uključujući i misli o samoubistvu kao i promene raspoloženja. Treći simptom je da li je žena imala komplikacije tokom trudnoće ili porođaja. 

PROČITAJTE I...Simptomi postporođajne depresije

"Lekari bi trebalo da budu svesni promenljivog ponašanja kod žena sa postporođajnom depresijom", rekla je Samanta Melcer - Brodi, direktor UNC Centra za ženske poremećaje raspoloženja.

PROČITAJTE I...Viktorija Bekam u postporođajnoj depresiji

Inače, ranija istraživanja pokazala su da simptomi teške postporođajne depresije počinju ubrzo nakon porođaja, dok kod nekih žena nisu otkriveni i do šest meseci nakon rođenja deteta.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.