Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dece: Košmari mogu ukazivati na psihičke poremećaje

Deca između dve i četiri godine života su posebno sklona pojavama noćnih mora, jer to je vreme kada počinje da se razvija osećaj straha... Česte noćne more kod mališana mogu biti znak upozorenja za psihičke poremećaje, otkrivaju ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Stručni časopis "Slip" piše da većina dece ima noćne more, ali je potrebno obratiti pažnju ako je reč o pojavi koja traje godinama.

Podaci britanskih stručnjaka, prikupljeni od oko 6.800 dece uzrasta do 12 godina pokazuju i da je dodatno povećan rizik za psihotične poremećaje uočen kod dece koja su za vreme noćnih mora vrištala i nekontrolirano udarala udovima.

Pročitajte: Šta izaziva noćne more kod dece?

Najčešći psihotični poremećaji kod ove dece su bile halucinacije, deluzije i osećaj da im neko kontroliše misli, piše portal Pliva.

Oko 37 odsto dece uključene u istraživanje je imalo noćne more koje su se ponavljale u višegodišnjem periodu.

Naučnici Univerziteta Vorvik su izračunali da je prisutnost noćnih mora do uzrasta od 12 godina povezana s 3,5 puta većim rizikom za psihotične poremećaje, a taj rizik je bio dvostruko veći kod dece koja su imala redovne noćne more.

Pročitajte: Kako izgledaju dečije noćne more (FOTO)...

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica