Sudeći prema broju kućnih poslova koje obavljaju, muškarci u Sloveniji mogli bi biti najpoželjniji partneri jer su u proseku 114 minuta dnevno posvećeni tim zadacima, pokazala je studija svetske Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Iza Slovenaca nalaze se Danci, Francuzi i Australijanci. Najlošije su ocenjeni muškarci iz Indije, koji na neplaćene kućne poslove utroše u proseku tek oko 19 minuta na dan.

PROČITAJTE I...Žene još uvek obavljaju većinu kućnih poslova

Količina posla koju muškarci obavljaju kod kuće svakako da je individualna, ali generalno na nju veliki uticaj imaju kulturološke specifičnosti, pa najmanje posla obavljaju oni u manje razvijenim delovima sveta.

PROČITAJTE I...Muž i kućni poslovi - spojite nespojivo

Uprkos načelnoj ravnopravnosti polova i pravednoj podeli poslova, brojne studije pokazuju kako žene na sebe preuzimaju više kućnih poslova nego muškarci.

Stručnjaci tvrde kako je podela poslova u kući usko povezana sa ekonomskom moći, odnosno razlikom u platama između žena i muškaraca, pa tako, u društvima gde je ona veća, slabije plaćene žene na sebe preuzimaju tzv. "drugu smenu".

PROČITAJTE I...Kućni poslovi udvoje za srećniji brak!

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za ravnopravnost polova, najmanje razlike postoje u skandinavskim zemljama, dok se Srbija nalazi na 54. mestu, Hrvatska na 55. mestu, Crna Gora na 74. mestu, a Albanija na 83. mestu.

Izvor: 24 sata hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.