Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobično priznanje majke sina s Daunovim sindromom

Skoro pedeset godina nakon što je rodila dete sa Daunovim sindromom, Britanka Džilijen Relf progovorila je o svom životu i šokirala svet. Pročitajte njenu priču...

  Izvor: Foto: Facebook

Kada je Džilijen Relf iz Velike Britanije pre gotovo pola veka zatrudnela, bila presrećna što će ona i njen suprug Roj po drugi put postati mama i tata. Međutim, kada je njen sin rođen s Daunovim sindorom, njen život se iz korena promenio.

Pogledajte i Dirljivu poruka mladih s Daunovim sindromom budućim majkama (VIDEO)

"Toliko je teško da mogu iskreno da kažem da bih volela da se on nikada nije rodio. Znam da će ovo šokirati mnoge. To je, ipak, moj sin Stiven kojeg volim, negujem i štitim gotovo pola veka, ali kada bih mogla da se vratim kroz vreme, abortirala bih bez razmišljanja. Sada imam 69 godina, Roj ima 70 i proslavićemo zlatnu godišnjicu sledećeg meseca", objasnila je Džilijen za "Dejli mejl".

Dok je nosila Stivena, Džilijen je bila u ranim dvadesetim, imala već jednog malog sina. Ipak, ona je osećala da nešto s njenom drugom trudnoćom nije u redu, a lekari i babice su to poricali i nisu joj dozvoljavali da uradi amniocentezu - kao mlada majka koja je već imala zdravo dete, nije spadala u rizičnu grupu.

Pogledajte i Britanski naučnik šokirao javnost: "Abortirajte fetuse s Daunovim sindromom..."

Međutim, kada je njen drugi sin došao na svet, odmah je primetila da s njegovim likom i rukama nešto nije u redu. Uskoro je saznala da je reč o Daunovom sindromu.

"Možda biste očekivali od mene da kažem kako sam vremenom naučila da prihvatim njegovo stanje. Da sada, nakon 47 godina, niko od nas ne bi mogao da zamisli život bez Stivena i da sam zahvalna što nisam ni razmišljala o abortusu. Ali pogrešili biste. Jer, iako volim svog sina i štitim ga, znam da bi naši životi bili srećniji i manje komplikovani da se on nije rodio. Žalim što nisam abortirala. Žalim svaki dan. Da se nije rodio, ja bih verovatno rodila zdravo drugo dete i imali bismo normalan život", iskrena je Džilijen.

Ona je odlučila da javno priča o svom iskustvu kako bi podržala 92 odsto žena koje odlučuju da abortiraju kada saznaju da njihove nerođene bebe imaju Daunov sindrom. Kako objašnjava, društvo ove žene osuđuje, a nije ni svesno kako je težak život ženama koje podižu mališane s Daunovim sindromom.

Pogledajte i Otkriven precizniji test za Daunov sindrom

"Trebalo bi da iskuse kako je to biti roditelj odraslog čoveka, koji ne može da vodi računa o sebi ništa više nego što bi to moglo malo dete. I to u periodu života kada bi vaše dete, da je sve normalno, trebalo da vodi računa o vama. Trebalo bi da znaju kakao je to živeti svaki dan sa slamajućim osećajem krivice. Trebalo bi da znaju kakav je osećaj kada svakodnevno gledate Stivena kako se muči", objasnila je.

Zbog brige o Stivenu, Džilijen je morala da da otkaz. Školovao se u internatu, a otkad ga je završio nije živeo sa svojom porodicom, već u raznim domovima, jer je tu pod stalnom negom i okružen ljudima koji imaju isti problem.

Svakog vikenda on dolazi kod roditelja, a njegovo raspoloženje je uvek nepredvidljivo. Zbog toga što je Stiven daleko, njegovu mamu ponekad grize savest, ali smatra da je tako najbolje. Priznaje da je najteži period u njenom životu bio onaj kad aje Stiven 18 meseci proveo kod kuće.

Pogledajte i Lutke za decu sa Daunovim sindromom (VIDEO)

Uz sve to, ona ima još jednu brigu - šta će se dogoditi kada nje i njenog supruga više ne bude tu da brinu o njemu?

"Samo roditelj bolesnog deteta može da shvati te strahove koji će nas proganjati i nakon smrti. Naravno, iako to nikada nismo rekli, Endrju je svestan toga da će Stiven na kraju biti njegova odgovornost. I osećam užasnu grižu savesti zbog toga", završila je Džilijen.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica