Istraživanje u kojem je učestvovalo nešto manje od 16 hiljada nasumično odabranih žena sprovedeno je radi utvrđivanja da li je bolje dati trudnici epiduralnu anesteziju u ranoj ili u kasnoj fazi porođaja. Naučnici The Cochrane Library-ja, koji je bio zadužen za istraživanje, zaključili su da porodilje koje epidural dobijaju na početku porođaja nemaju ni viši ni niži rizik za porođaj carskim rezom u odnosu na one koje su epidural dobile u poslednjim fazama porođaja, nasuprom uvreženom mišljenju da to ima uticaja.

Kako navodi sajt The Bump, pod ranijim davanjem ove anestezije podrazumeva se dilatacija grlića materice od oko 4-5 centimetara, a pod kasnijim kada dilatacija iznosi iznad 4-5 centimetara.

"Pravi trenutak da se ženi da epiduralna anestezija jeste onda kada ona zatraži da se reši bolova", smatra vođa tima koji je sproveo istraživanje dr Ban Leong Sng, jedan od lekara singapurske Ženske i dečje bolnice. "Ukoliko žene zahtevaju epidural u ranijoj fazi porođaja, nemamo nijedan dokaz koji bi pružio razlog da one budu odbijene."

Naravno, ovo istraživanje ne ukazuje na to treba li žene da se odluče za anesteziju ili ne - to je lični izbor, navodi The Bump.