Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je idealan trenutak za epiduralnu anesteziju?

U kojoj fazi porođaja je idealno primeniti epidural i može li ranije davanje anestezije izazvati potrebu za carskim rezom? Pogledajte šta su naučnici utvrdili...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanje u kojem je učestvovalo nešto manje od 16 hiljada nasumično odabranih žena sprovedeno je radi utvrđivanja da li je bolje dati trudnici epiduralnu anesteziju u ranoj ili u kasnoj fazi porođaja. Naučnici The Cochrane Library-ja, koji je bio zadužen za istraživanje, zaključili su da porodilje koje epidural dobijaju na početku porođaja nemaju ni viši ni niži rizik za porođaj carskim rezom u odnosu na one koje su epidural dobile u poslednjim fazama porođaja, nasuprom uvreženom mišljenju da to ima uticaja.

Povezane vesti

Kako navodi sajt The Bump, pod ranijim davanjem ove anestezije podrazumeva se dilatacija grlića materice od oko 4-5 centimetara, a pod kasnijim kada dilatacija iznosi iznad 4-5 centimetara.

"Pravi trenutak da se ženi da epiduralna anestezija jeste onda kada ona zatraži da se reši bolova", smatra vođa tima koji je sproveo istraživanje dr Ban Leong Sng, jedan od lekara singapurske Ženske i dečje bolnice. "Ukoliko žene zahtevaju epidural u ranijoj fazi porođaja, nemamo nijedan dokaz koji bi pružio razlog da one budu odbijene."

Povezane vesti

Naravno, ovo istraživanje ne ukazuje na to treba li žene da se odluče za anesteziju ili ne - to je lični izbor, navodi The Bump.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica