Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučno utvrđeno: dužina trudnoće varira i do pet nedelja!

Ne traju sve trudnoće isto, već razlika u trajanju može iznositi i do pet nedelja, smatraju naučnici.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Iako se oduvek znalo da ljudska trudnoća uglavnom traje između 37 i 42 nedelje, ova varijacija je prethodno bila pripisana nesavršenim metodama koje su korišćene za određivanje datuma porođaja.

Ženski "krajnji datum" računa se kao 280 dana nakon početka njene poslednje menstruacije i uglavnom se smatra najboljim načinom pogađanja. Svega četiri odsto žena porodi se na njihov određen datum, a čak 70 odsto nakon 10 dana od ovog datuma.

VIŠE Ishrana u trudnoći: Najvažnije hranljive materije za zdravu mamu i bebu

Međutim, istraživači s britanskog Nacionalnog instituta za nauku zdravlja bili su u stanju da odrede tačan trenutak kada je žena zatrudnela uzimajući dnevne uzorke njihovog urina – što im je omogućilo da izoluju ulogu prirodne varijacije u dužini trudnoće.

U grupi od 125 žena, oni su otkrili da prosečno vreme od ovulacije do rođenja iznosi 268 dana – 38 nedelja i dva dana – i da dužina trudnoće može varirati i do 37 dana, sudeći po rezultatima objavljenim u "Žurnalu ljudske reprodukcije".

VIŠE Želim bebu: 12 važnih stvari koje bi trebalo da uradite pre trudnoće

"Pomalo smo iznenađeni ovim otkrićem. Znamo da dužina trudnoće zavisi od žene do žene, ali deo te varijacije oduvek je bio pripisivan dodeljivanju datuma začeća. Naše merenje dužine trudnoće ne uključuje ove izvore grešaka, a ipak i dalje postoji razlika od pet nedelja. To je fascinantno", izjavila je dr En Mari Jukić. 

Na dužinu trudnoće može uticati nekoliko faktora. Starije žene imaju tendenciju kasnijeg porađanja, dok žene koje su po rođenju imale veću težinu takođe imaju duže trudnoće.

VIŠE: Dirljiva foto-priča o trudnoći i ljubavi

Istraživači dodaju da bi medicinski profesionalci ženama trebalo da objasne da datum porođaja uvek predstavlja njihovu procenu, a da ovo istraživanje pokazuje da on može ozbiljno varirati., prenosi B92 pisanje britanskog lista Independent.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije

Vesti

Porodica