Česti uzroci vaginalnih upala su uske farmerice, pantalone i veš, a s obzirom na to da su ovakve infekcije sve češće, ova uzročno-posledična veza je u medicini dobila i svoj termin - "sindrom uskih pantalona"!

Tokom osamdesetih godina prošlog veka sprovedena su dva obimna i međusobno nezavisna naučna istraživanja na ovu temu - jedno u Nigeriji na 365 žena, a drugo u Americi na 203 žene, a njihovi rezultati su pokazali da se vaginalne gljivične infekcije češće pojavljuju kod žena koje oblače uske farmerice i donji veš, nego kod onih koje biraju nešto komotniju pamučnu odeću i veš.

VIŠE: Odevni komadi koji ugrožavaju zdravlje žene

Kako stručnjaci objašnjavaju, uska odeća ograničava "prirodnu ventilaciju", tj. cirkulaciju vazduha, stvarajući na taj način toplo i vlažno okruženje koje je idealno za razvoj gljivica, pa je najčešća vaginalna infekcija kandida gotovo izvesna.


VIŠE: Kandida u trudnoći

Eksperti upozoravaju da bi današnja moda mogla dovesti do sličnih posledica kakve su se po zdravlje žena javile kada su u modi bili korseti, jer tesna odeća negativno utiče na prirodne funkcije u telu poput disanja, krvotoka i varenja. Disanje, naime, kada nema dovoljne cirkulacije vazduha, postaje pliće, krvotok slabi, a manje kiseonika kruži našim telom, koncentracija opada, lako se umaramo i postajemo tromi.

VIŠE Moda za mame: Moderne, udobne i praktične ideje (FOTO)

Takođe, medicinari napominju i da, usled nemogućnosti pravilnog disanja, mogu se javiti hiperventilacija i napadi panike.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.