"Najlepši dan u životu", kako dan venčanja često nazivamo, po pravilu podrazumeva stres i cenkanje. Koliko će vas koštati venčanje, zavisi pre svega od toga koliko ćete zvanica pozvati, restorana u kojem ćete praviti slavlje, menija, muzike, venčanice, ali i propratnih detalja.

Organizator venčanja Anđela Drčelić navodi za "Kurir" da je za prosečno venčanje za 200 ljudi potrebno izdvojiti 7.000 evra.

VIŠE: Mala deca na venčanju - da ili ne

"U septembru, oktobru, maju i junu restorani su najskuplji i moraju da se rezervišu i po godinu dana unapred, jer svi baš tada žele da sklope brak. Ukoliko vam nije važan mesec, imate mogućnost da znatno uštedite. U Beogradu se cene restorana za svadbe kreću od 25 do 65 evra, a popust možete dobiti ukoliko pravite slavlje tokom radnog dana ili u vreme većih praznika. Ono na čemu nikako ne bi trebalo da štedite je muzika. Iako vam u samom startu hiljadu i nešto evra zvuči previše, to će odrediti kakva će biti atmosfera. Naravno, bez naručivanja pesama", ističe ona i dodaje da na propratne detalje bespotrebno ode mnogo novca.

"Pozivnice  se mogu kupiti i za 20 dinara. Možete uštedeti na venčanici, ako je iznajmite u manje poznatom salonu, ali i medenom mesecu, ukoliko ga uplatite ranije", kaže Drčelićeva.

Iako su mlade ubeđene da je venčanica ključna, iskustvo pokazuje da je fotograf važniji jer na lošoj fotografiji i skupocena venčanica može izgledati loše. Najveći problem mladenaca u Srbiji je što pre venčanja ne znaju sa koliko novca raspolažu.

VIŠE Željko Joksimović: Naš Kosta je bio pravi gospodin na maminom i tatinom venčanju

"Kako se većina troškova plaća nakon venčanja, mladenci se oslanjaju na to da će im roditelji dati mnogo više nego što to na kraju bude, a pre svega računaju da će im gosti u kovertama doneti dovoljno kako bi sve isplatili, i to je najveći stres. Praktično celu svadbu plaćate novcem koji nemate", naglašava ona.

Prema istraživanju "Kurira", za venčanicu ćete morati da izdvojite između 200 i 1.500 evra, a za odelo za mladoženju od 70 do 1.000 evra. Obuća staje od 30 do 300 evra za mladu, odnosno između 50 i 300 evra za budućeg surpuga. Za muziku je potrebno platiti od 500 do 5.000 evra, a cene pozivnica se kreću od 0.15 do 3 evra. Fotografije koštaju između 120 i 200 dinara po komadu, dok cena dekoracije zavisi od broja stolova, izbora i količine cveća. Za burme je neophodno izdvojiti između 100 i 2.000 evra, za tortu od 1.200 do 3.000 dinara po kilogramu (uzima se 100 grama po gostu), za čin venčanja u opštinskoj sali 290 dinara, odnosno 11.605 dinara za izlazak matičara na teren. Venčanje u crkvi zahteva od 50 do 100 evra.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.