Istraživači s kanadskog Univerziteta u Vinipegu snimili su plač beba nekolicine sisara – od ljudskih beba preko mačaka i slepih miševa do srna.

Potom su te snimke puštane srnama u divljini kako bi se proverile njihove reakcije.

VIŠE: Zanimljive činjenice o bebama (VIDEO)

Iako su istraživači pokušali da dokažu hipotezu da će majka sisara nagonski reagovati na plač bilo koje bebe bez obzira na vrstu, iznenadilo ih je kad srna iz divljine potvrdila tu tvrdnju. Srna je, naime, reagovala na plač ljudske bebe i mace, koji ispuštaju sličan zvuk kao i njena mladunčad.

Svaki zvuk plača pušten je preko zvučnika skrivenih u prirodnu okolinu ovih životinja, a zvukovi drugih sisara držali su srne na sigurnoj udaljenosti od oko 25 metara, dok na zvukovi ptića srna uopće nije reagirala. 

Ranija istraživanja potvrdila su da će ljudi reagovati na plač beba pasa i mačaka, te da će psi reagovati na plač ljudske bebe, ali ta veza je pripisana pripitomljenom odnosu između kućnih ljubimaca i ljudi.

VIŠE: 5 naučnih dokaza da očinstvo menja mozak muškarca

Ovo istraživanje, zaključak je studije kanadskih stručnjaka, upućuje na to da su sisari "programirani" odazvati se plaču beba iste vrste, prenosi Zadovoljna.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.